Programma "Zwaaien voor een glimlach"

Ben jij sociaal werker en geloof jij in de kracht van een klein gebaar als ‘naar elkaar zwaaien’ en wil jij mensen in jouw dorp of stad op een sympathieke manier uitnodigen om vaker naar elkaar te zwaaien? Doe mee met het landelijke initiatief ‘Zwaaien voor een glimlach’ en stimuleer het zwaaien naar elkaar met de Zwaaisteen. Een Zwaaisteen is een stoeptegel met een vrolijke zwaaihand die voorbijgangers uitnodigt om te zwaaien naar degene waar de Zwaaisteen voor het huis ligt. En weet je, het gevolg van zo’n klein gebaar is supergroot! Zo ontstaat er als snel een moment van verbinding, een glimlach, een gevoel van gezelligheid en een gevoel ertoe te doen.

Even voorstellen. Mijn naam is Corinne Tijsseling, ik ben initiatiefnemer van de landelijke Zwaaisteen. Samen met opbouwwerker Marloes Markslag bedacht ik de Zwaaisteen voor Zwolle. Omdat ik zag dat dit initiatief in alle eenvoud veel impact had, besloot ik het niet alleen bij Zwolle te laten. Ik help nu sociaal werkers in Nederland en België met het introduceren van dit initiatief. Want, ik geloof dat we samen waarde kunnen creëren! Juist met kleine alledaagse dingen als even naar elkaar zwaaien.

Hart van Nederland

Jeugdjournaal

Herken jij dit? 

♦ Je gelooft dat eenvoudige alledaagse dingen als naar elkaar zwaaien, betekenisvolle momenten zijn die bijdragen aan het ervaren van een zinvoller bestaan.

♦ Je wilt contacten tussen buurtgenoten versterken, ontmoetingen aanmoedigen en de leefbaarheid van de buurt vergroten.

♦ Je werk is complex met vaak urgente problemen, daarom is jouw focus meer gericht op het oplossen van problemen dan op het benutten van de kracht van positieve alledaagse momenten.

♦ Je hebt een volle agenda en een net iets te lange to-do lijst, waardoor je eigenlijk weinig tijd en ruimte hebt om met vernieuwende initiatieven aan de slag te gaan. 

Ik geloof in de kracht van kleine betekenisvolle momenten, zoals naar iemand zwaaien wanneer je zijn huis voorbij fietst. Uit ervaring ken ik de waarde van deze kleine momenten en ik weet hoe deze momenten ervoor zorgen dat je je even opgepept, gezien of je verbonden voelt. Ik weet zeker dat wij, sociaal werkers, enorme impact creëren als we eraan bijdragen dat mensen vaker kleine betekenisvolle momenten ervaren. Als jij dit ook gelooft, dan wil ik je hier graag bij helpen met mijn speciaal hiervoor ontwikkelde programma 'Zwaaien voor een glimlach'.

Wist je dat 95% van de mensen met een Zwaaisteen vaker glimlacht doordat er naar hen gezwaaid wordt? En dat nog eens 91% van de mensen een moment van gezelligheid ervaart wanneer er gezwaaid wordt? (bron onderzoek Wijkvereniging Wipstrikkwartier| Zwolle 2019) 

Opbouwwerker Marloes Markslag en ik zijn de initiatiefnemers van de Zwaaisteen en het fijne is dat wij het wiel al voor je hebben uitgevonden. De opstart heeft ons veel tijd en energie gekost. Elke fase bracht weer nieuwe uitdagingen met zich mee en vroeg om nieuwe promotiemiddelen en nieuwe creatieve ideeën. En ik kan je vertellen, we kwamen nogal wat onverwachtse dingen tegen. Bijvoorbeeld Wil en Anieka die teleurgesteld raakten omdat er helemaal niet vaker naar hen gezwaaid werd. Of de 38-jarige Janneke waar zoveel naar gezwaaid werd, dat ze op een goede dag besloot om de stoeptegel met zwaaihand om te draaien…  En alles was te verklaren vanuit de keuzes die we in een eerdere fase hadden gemaakt. Werkelijk, wat een leerzaam proces!

Wat ik leuk vind aan de Zwaaisteen is dat als je alleen bent en iemand zwaait naar je dat je dan even een moment hebt dat je er niet alleen voor staat.

Jort

28 jaar

Hoe fijn zou het zijn wanneer jij niet tegen dezelfde dingen als ons aan hoeft te lopen? Want weet je, de Zwaaisteen introduceren hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Als je maar het juiste gereedschap hebt waarmee jij moeiteloos aan de slag kunt. Om jou te helpen heb ik een programma ontwikkeld met een handige TOOLKIT, KENNISSESSIE EN SUPPORTSESSIES. Hiermee kun jij direct de gaan!

Mijn programma "Zwaaien voor een glimlach" betekent...

Tijd besparen omdat je het wiel niet opnieuw  hoeft uit te vinden.

Waarde en impact creëren waardoor je écht wat kunt betekenen.

Tijd besparen door kant- en klare promotiemiddelen te gebruiken.

Geïnspireerd raken door leuke tips zodat jouw initiatief een feestje wordt.

Online support en ervaringen uitwisselen met andere sociaal werkers.

Leren wat werkt en wat niet werkt, zodat jij de beginnersfouten overslaat.

Inspiratie voor deelname aan de landelijke "Zwaaien voor een glimlach-dag".

Vermelding van jouw initiatief op de officiële Zwaaisteen website.

Landelijke herkenbaarheid met officieel Zwaaisteen ontwerp.

En nog heel veel meer...

Ik ben gestart met de Zwaaisteen omdat ik als buurtwerker mensen wil stimuleren om op een positievere manier naar elkaar te kijken. Door het programma ‘Zwaaien voor een glimlach’ aan te schaffen hoopte ik handvatten te ontvangen waarmee ik aan de slag kon en ik hoopte inspiratie op te doen voor mijn eigen Zwaaisteenproject. Dat is gelukt. Corinne is bereid om te luisteren en mee te denken in de lokale context. Supertof, echt een aanrader!

Mark Peters

Buurtwerker Zaventem

Dit initiatief spreekt mij aan omdat het laagdrempelig en positief is. Het kan voor en door kinderen worden opgezet en het helpt om de buurt een beetje socialer te maken. Door de aanschaf van de Basis Toolkit hoef ik het wiel niet zelf uit te vinden en ik doe gelijk mee aan een herkenbare beweging die in Nederland in gang is gezet. De kant en klare formats uit de Toolkit vind ik waardevol. De aanschaf van de Toolkit gaat mij denk ik vooral tijdswinst opleveren.

Alie Klompmaker

Sociaal werker KEaRN

Door het initiatief “Zwaaien voor een glimlach”:

 • groeit jouw netwerk van cliënten/buurtbewoners zodat je voor (nog) meer mensen wat kunt betekenen;
 • versterk jij contacten in jouw buurt, dorp of stad, zodat de leefbaarheid vergroot;
 • maak jij mensen bewust van de betekenis van een klein gebaar als zwaaien, zodat er daadwerkelijk meer gezwaaid gaat worden;
 • schep jij omstandigheden waardoor ‘naar elkaar zwaaien’ wordt aangemoedigd zodat mensen vaker een moment van verbinding ervaren.

Veelgestelde vragen

‘Zwaaien voor een glimlach’ is een initiatief dat mensen bewuster maakt om vaker naar elkaar te zwaaien. Het initiatief stimuleert een glimlach en momenten van gezelligheid. Het geeft mensen het gevoel dat ze erbij horen en deel uitmaken van het sociale gebeuren. Om het zwaaien naar elkaar te stimuleren wordt er gebruik gemaakt van Zwaaistenen. Dit zijn stoeptegels met vrolijke zwaaihanden die voorbijgangers uitnodigen om te zwaaien naar degene waar de tegel voor het huis ligt.

Het initiatief ‘Zwaaien voor een glimlach’ is ontstaan naar aanleiding van zestien gesprekken met senioren uit Zwolle. Veel van hen gaven aan te genieten van wat reuring voor hun huis: “Gezelligheid zonder verplichting”. Met dat gegeven ben ik samen met Marloes Markslag (opbouwwerker Travers Welzijn) en enkele wijkbewoners aan de slag gegaan. Al snel was de eerste Zwaaisteen een feit. In korte tijd kwamen er nog eens 29 Zwaaistenen bij. Na drie maanden hebben we dit initiatief geëvalueerd met buurtgenoten en de mensen die een Zwaaisteen voor het huis hebben liggen. De uitkomsten waren veel belovend en een goede en gegronde reden om dit initiatief verder te ontwikkelen.

 

 • Online kennissessie met stappenplan, do's en don'ts en ruimte voor vragen (ongeveer 1 uur).
 • Elke maand online support en de mogelijkheid om je ervaringen te delen met andere sociaal werkers die met de Zwaaisteen werken (actie t/m december 2020).
 • Mogelijkheid om jouw content te delen op www.zwaaisteen.nl en je krijgt een zwaaisteenmarkering.
 • Gratis deelname aan de nationale "Zwaaien voor een glimlach-dag".
 • Beeldmerk & ontwerp Zwaaisteen in vier kleuren.
 • Ontwerp buurtkaart waarmee je buurtgenoten kunt informeren over de Zwaaisteen.
 • Ontwerp flyer waarmee je mensen kunt werven voor een Zwaaisteen.
 • Creatieve en vrolijke tips om de eerste Zwaaisteen feestelijk te vieren.
 • Een praktische hand-out met verfrissende ideeën en tips.

Bonus:

 • Twee unieke Zwaaisteen kleurplaten.
 • Handige samenvatting met stappenplan en do's en don'ts na afloop van de kennissessie.

Je denkt misschien… die zwaaihandjes kan ik zelf ook wel op de stoepen schilderen. Ik begrijp dat je dit denkt, zo praktisch zit ik zelf ook in elkaar. Maar denk eens aan de tijd die je bespaart wanneer de promotiemiddelen al voor je klaarliggen. En de energie die je overhoudt wanneer je niet eerst in dezelfde valkuilen zult lopen als dat wij deden. Start je met het programma ‘Zwaaien voor een glimlach’ dan heb je meteen de juiste tools en kennis in huis om waarde te creëren. Heerlijk, je kunt gelijk aan de slag!

Programma 'Zwaaien voor een glimlach'

225,- Vrijgesteld van BTW

Startpakket "Zwaaien voor een glimlach"
dit veld niet invullen s.v.p.

Ik wist niet dat mensen het leuk vinden als ik even naar binnen kijk en daarna mijn hand opsteek. Dat heb ik hiervan geleerd.

Julia

29 jaar

Stentor

Stentor

RTV Oost