Gastles | Project in de wijk

Het Scala College benaderde mij om een gastles te geven over het project 'Zwaaisteen in de Diamantenwijk'. De gastles gaf ik voor het vak handvaardigheid. Ik startte met een interactieve presentatie waarbij we onderzochten wat de impact van groeten en zwaaien is. Vervolgens kregen de leerlingen de opdracht om met bepaalde kleurstellingen een Zwaaisteen te ontwerpen. Hun ontwerp is in gebruik genomen door stichting de Blijde Wijk. Het effect: trotse leerlingen, die terecht voelen dat ze ertoe doen.

Opdrachtgever: Scala College

Gastlessen | Social Design

Met het Social Design team 'Jouw zorg in mij een zorg' ontwikkelde ik een lessenserie voor tweedejaars studenten Social Work. Tijdens onze lessen lieten we de studenten kennismaken met de basisbeginselen van Social Design. We stimuleerden hen stap voor stap om Social Design toe te passen en buiten de gebruikelijke kaders te denken. Na de theorielessen namen we de studenten mee de wijk in en gaven wij hen opdrachten om het geleerde daadwerkelijk uit te testen.

Opdrachtgever: Deltion College

Projectlessen | Energie

Samen met Travers Welzijn en basisschool de Springplank ontiwkkelde ik een project voor basisschoolkinderen waarbij zij leerden om in en rondom huis energie te besparen. Ik kreeg hierbij de rol om de lesstof zowel educatief als creatief aan te bieden. Dat deed ik onder andere door uitdagende spelvormen te bedenken en een kinder-laboratorium op te zetten.

Opdrachtgevers: Basisschool de Springplank & Travers Welzijn

Gastles | Kinderparticipatie

Voor de opleiding Pedagogiek van het Deltion College gaf ik een gastles over kinderparticipatie. Ik koos het Minibiebproject uit de nabijgelegen wijk als praktijkvoorbeeld en nam de betrokken kinderen mee naar het Deltion College. Met foto's uit de praktijk en verhalen van de kinderen, leerden studenten wat kinderparticipatie betekent en hoe ze deze manier van werken zelf kunnen toepassen.

Opdrachtgever: Deltion College

Workshop | Andere kijk op je wijk

Ter voorbereiding van een kunstproject ontwikkelde ik een workshop 'Andere kijk op je wijk'. Ik liet deelnemers anders naar hun wijk kijken door hen te laten inzoomen op de emoties, geuren en kleuren in de wijk. We trokken de wijk in om de thema's te onderzoeken en vast te leggen met fotografie en film. Tijdens het opeenvolgende kunstproject zijn de thema's verwerkt in een kunstvoorwerp en tentoongesteld in cultuurcentrum de Stadkamer.

Opdrachtgever: Wijkcentrum Bestevaer

Workshop | Minimuseum

Voor Travers Welzijn ontwikkelde ik een workshop waarbij deelnemers een minimuseum ontworpen. Het uitgangspunt: deelnemers leren om van afvalmateriaal iets moois en kunstzinnigs te maken. Ik regelde dat het minimuseum een podium kreeg bij cultuurcentrum de Stadkamer. Door het 'werk' zichtbaar te maken ontstond er trots onder de deelnemers.

Opdrachtgever: Travers Welzijn